Auschwitz/Birkenau

Her kommer enda mer fra Krakow. På onsdagen hadde vi planlagt hele dagen til punkt og prikke på forhånd. Vi sto opp tidlig for å spise frokost på en café klokka åtte, for så å dra på spa klokka ni, for så å ta bussen til Auschwitz klokka 12. På vei til frokosten vår ble vi derimot stoppet av en politibil, noe som medførte noen små justeringer i planen vår. Så langt vår hukommelse kunne rekke, hadde vi ikke rukket å gjort noe ulovlig etter kun et døgn i Polen, men tydeligvis hadde de nok på oss til å botlegge oss med 50 zloty per pers(typ 100 kr haha). Vi hadde nemlig, tro det eller ei, krysset en gate uten overgangsfelt… JESUS how cud we do somethin like dat?!? Så vi ble stående en evighet å diskutere med dem, og vi måtte oppgi alle mulige, unødvendige faktaopplysninger om oss selv. Så frokosten ble en yoghurt og en kaffe på Starbucks, før vi dro til spaet (Mariacki Spa) og fikk noen deilige massasjer etter en stressende start på dagen. 

Vi kom oss til plassen vi skulle hentes av bussen til Auschwitz i tide. Og det ble en lang og tung dag, men jeg er utrolig glad for at vi fikk dratt dit. Jeg føler det er noe alle virkelig burde få med seg i løpet av livet. En ting er å se det på film, men det er noe helt annet å faktisk være der. Å faktisk gå rundt på leiren, inn i gasskamrene, høre historier samtidig som du ser eiendeler og hår av ekte mennesker som var ofre av disse grusomhetene. Det var helt forferdelig å innse at vanlige mennesker, som du og jeg, opplevde noe så umenneskelig og urettferdig. Jeg må si at det virkelig ga inntrykk å være der. 


Først var vi på den første konsentrasjonsleiren Auschwitz 1, og senere kjørte vi omtrent 3 km unna, til Auschwitz 2 (Birkenau). Den første var mer detaljert, med jødenes eiendeler, spesifikke historier og bilder osv. Den andre er den vi kjenner best fra filmer, en enorm konsentrasjonsleir, som fungerte som en ren utryddelsesleir. 

Noen av dere som har vært der? 

10 kommentarer
  1. Har ikke vært der nei… Må være ganske tøft å være der kan jeg tro, og tenke tilbake på hva som faktisk har skjedd der! Usj…

  2. Hola Mathilde Holck , er aldri vært der 🙂 kanskje en dag vi få reise dit , haha 🙂 ha en fint natt videre. 😉

  3. Var der for 3 år siden med klassen! Vurderer faktisk å dra dit igjen, var så ekstremt mange inntrykk på en gang.. Anbefaler på det sterkeste å oppleve disse leirene, alle følte seg som nye personer etterpå.

  4. Har ikke vært der, men tenker å dra dit når jeg skal til Krakow i desember! Hvordan tur var dere med på, hvor bestilte dere turen dit? 🙂 🙂 Føler meg litt lost på akkurat dette området, vil gjerne ha en guide der og besøke begge steder!

  5. off ja.. var der med klassen for en del år tilbake og det var virkelig sterkt. Har lyst å dra dit senere i livet også, da eg er litt eldre!

  6. Var der selv med klassen i tiende klasse, og det var virkelig en tur som gjorde inntrykk. Vi besøkte Auschwitz/Birkenau, Sachsenhausen, Ravensbrück og Stasifengselet. Mener at alle har godt av å se disse tingene med egne øyne. Man får litt mer inntrykk av hvor omfattende jødeutryddingen var! Krakow er også en fantastisk by, dit har jeg lyst tilbake! 😀

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg