hits

Auschwitz/Birkenau

  • 30.10.2016 kl. 19:29

Her kommer enda mer fra Krakow. På onsdagen hadde vi planlagt hele dagen til punkt og prikke på forhånd. Vi sto opp tidlig for å spise frokost på en café klokka åtte, for så å dra på spa klokka ni, for så å ta bussen til Auschwitz klokka 12. På vei til frokosten vår ble vi derimot stoppet av en politibil, noe som medførte noen små justeringer i planen vår. Så langt vår hukommelse kunne rekke, hadde vi ikke rukket å gjort noe ulovlig etter kun et døgn i Polen, men tydeligvis hadde de nok på oss til å botlegge oss med 50 zloty per pers(typ 100 kr haha). Vi hadde nemlig, tro det eller ei, krysset en gate uten overgangsfelt... JESUS how cud we do somethin like dat?!? Så vi ble stående en evighet å diskutere med dem, og vi måtte oppgi alle mulige, unødvendige faktaopplysninger om oss selv. Så frokosten ble en yoghurt og en kaffe på Starbucks, før vi dro til spaet (Mariacki Spa) og fikk noen deilige massasjer etter en stressende start på dagen. 

Vi kom oss til plassen vi skulle hentes av bussen til Auschwitz i tide. Og det ble en lang og tung dag, men jeg er utrolig glad for at vi fikk dratt dit. Jeg føler det er noe alle virkelig burde få med seg i løpet av livet. En ting er å se det på film, men det er noe helt annet å faktisk være der. Å faktisk gå rundt på leiren, inn i gasskamrene, høre historier samtidig som du ser eiendeler og hår av ekte mennesker som var ofre av disse grusomhetene. Det var helt forferdelig å innse at vanlige mennesker, som du og jeg, opplevde noe så umenneskelig og urettferdig. Jeg må si at det virkelig ga inntrykk å være der. 
Først var vi på den første konsentrasjonsleiren Auschwitz 1, og senere kjørte vi omtrent 3 km unna, til Auschwitz 2 (Birkenau). Den første var mer detaljert, med jødenes eiendeler, spesifikke historier og bilder osv. Den andre er den vi kjenner best fra filmer, en enorm konsentrasjonsleir, som fungerte som en ren utryddelsesleir. Noen av dere som har vært der? 

10 Kommentarer

xsiljesolstadx

30.10.2016 kl. 19:39
var det i tyskland med klassen for mange år siden og var utrolig trist

Pernille

30.10.2016 kl. 20:19
Jeg var der selv på klassetur for 7 år siden. En stor opplevelse å få være med på en slik tur, og det er en historie med mye innhold.

Lilli

30.10.2016 kl. 20:43
Spennende. Var der med skolen for mange år siden, men kunne godt tenkt meg å dra dit igjen i voksen alder :)

Vilde

30.10.2016 kl. 20:49
Har ikke vært der nei... Må være ganske tøft å være der kan jeg tro, og tenke tilbake på hva som faktisk har skjedd der! Usj...

Barry jamil

30.10.2016 kl. 21:05
Hola Mathilde Holck , er aldri vært der :-) kanskje en dag vi få reise dit , haha :) ha en fint natt videre. ;)

ingagilberg.blogg.no

30.10.2016 kl. 21:12
Er et veldig spesielt sted det der.. Var der i fjor sommer, og kommer nok aldri til å glemme det... Over til noe annet: Hahha, for et lovbrudd dere ble tatt for altså hahha :-)

31.10.2016 kl. 00:50
Var der for 3 år siden med klassen! Vurderer faktisk å dra dit igjen, var så ekstremt mange inntrykk på en gang.. Anbefaler på det sterkeste å oppleve disse leirene, alle følte seg som nye personer etterpå.

Celine

31.10.2016 kl. 12:36
Har ikke vært der, men tenker å dra dit når jeg skal til Krakow i desember! Hvordan tur var dere med på, hvor bestilte dere turen dit? :) :) Føler meg litt lost på akkurat dette området, vil gjerne ha en guide der og besøke begge steder!

ragnhild

01.11.2016 kl. 09:15
off ja.. var der med klassen for en del år tilbake og det var virkelig sterkt. Har lyst å dra dit senere i livet også, da eg er litt eldre!

Karen

03.11.2016 kl. 17:07
Var der selv med klassen i tiende klasse, og det var virkelig en tur som gjorde inntrykk. Vi besøkte Auschwitz/Birkenau, Sachsenhausen, Ravensbrück og Stasifengselet. Mener at alle har godt av å se disse tingene med egne øyne. Man får litt mer inntrykk av hvor omfattende jødeutryddingen var! Krakow er også en fantastisk by, dit har jeg lyst tilbake! :D

Skriv en ny kommentar

Mathilde Holck

Hei og velkommen til min blogg! Jeg heter Mathilde Holck, er 20 år og kommer fra Trondheim. På denne bloggen legger jeg ut om livet mitt som rosablogger, profesjonell håndballspiller i byåsen elite og student på BI. Legg meg gjerne til som venn og følg bloggen videre! :-) For sponsing, samarbeid eller spørsmål kontakt meg på matholck.blogg@gmail.com!

Bloggdesign

Søk i bloggen

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no